Οι Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως τον Αύγουστο

Οι Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως τον Αύγουστο

Για ένα ακόμη μήνα Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους. Η ομάδα του ellines.com διάλεξε 5 από αυτούς που τον μήνα Αύγουστο με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.

1. ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και ίσως ακόμα και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας δημοσιεύθηκε σε μια μελέτη ερευνητών του MIT και του Harvard Medical School. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 19 Αυγούστου 2015 στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Με την ανάλυση του κυτταρικού κυκλώματος που διέπει την ισχυρότερη γενετική συσχέτιση με την παχυσαρκία, οι ερευνητές έχουν βρει ένα νέο μονοπάτι που ελέγχει τον ανθρώπινο μεταβολισμό ωθώντας τα λιποκύτταρα μας, ή λιπώδη κύτταρα, να αποθηκεύουν λίπος ή να το καίνε. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης είναι ο Έλληνας ερευνητής Μανώλης Κέλλης. Είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad.



2. ΠΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Η επιστημονική ομάδα της US Mayo Clinic υπό την καθοδήγηση του Έλληνα ερευνητή, Πάνου Αναστασιάδη θεωρεί πως ανακάλυψε τον τρόπο «απενεργοποίησης του καρκίνου» μέσω της επαναφοράς των καρκινικών κυττάρων σε υγιή ιστό. Οι ερευνητές παρουσίασαν μια μέθοδο μετατροπής των καρκινικών κυττάρων του μαστού και της ουροδόχου κύστης σε καλοήθη, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στοNature Cell Biology. Ο Δρ Πάνος Αναστασιάδης είναι ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του καρκίνου στην πανεπιστημιούπολη της Κλινικής Μάγιο στη Φλόριντα.


3. ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΚΑΝΑΤΖΙΔΗΣ

Η Κοινότητα Χημικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τους επιστήμονες τους οποίους θα τιμήσει με τα εθνικά βραβεία για το 2016. Οι επιστήμονες που επιλέχθηκαν ξεχώρισαν για την έρευνα και την προσφορά τους στη Χημεία, ο καθένας στον τομέα του. Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκεται και ένας Έλληνας χημικός, ο Μερκούριος Κανατζίδης. Αξίζει να σημειώσουμε πως έχει βραβευθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη του chalcogenide και συναφών υλικών που είναι χρήσιμα στην μετατροπή της ενέργειας και τα συστήματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Ο Μερκούριος Κανατζίδης, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, έλαβε το βραβείο της Κοινότητας Χημικών των ΗΠΑ για την Ανόργανη Χημεία.



4. ΠΑΥΛΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

Ο Παύλος Αλιβιζάτος, διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός χημικός και πρωτεργάτης της νανοτεχνολογίας διεθνώς, καθηγητής χημείας-επιστήμης των υλικών και νανοτεχνολογίας-νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Tsinghua University Press-Springer Nano Research Award» για τη σημαντική συμβολή του στις νανοεπιστήμες. Η απονομή του βραβείου έγινε στην Κίνα. Το βραβείο Nano Research  δίδεται από με το κινεζικό πανεπιστήμιο Τσινγκχούα και από τον μεγάλο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer. Καθιερώθηκε το 2013 και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων. Το πρώτο βραβείο, το 2014, είχε δοθεί στον Τσαρλς Λίμπερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.



5. ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΝ

Ο Έλληνας πιανίστας Πάνος Καράν θα δώσει συναυλία στο Suntory Hall του Τόκιο στις 3 Αυγούστου 2015, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν προς ενίσχυση της Fukushima Youth Sinfonietta. Μαζί του και ο φλαουτίστας Ζαχαρίας Ταρπάγκο. Από το 2011, ο Πάνος Καράν έχει επισκεφθεί πολλές φορές τις πληγείσες από τον σεισμό και το τσουνάμι περιοχές, παίζοντας μουσική για τους επιζώντες σε καταυλισμούς και προσωρινά καταλύματα και δίνοντας συναυλίες με μαθητές σχολείων. Το 2014 δημιούργησε την ορχήστρα Fukushima Youth Sinfonietta που απαρτίζεται από μαθητές και μαθήτριες αυτών των περιοχών.

ellines.com


Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...