Ξέρεις ότι μπορείς να καταψύξεις και αυτά τα τρόφιμα;

Ξέρεις ότι μπορείς να καταψύξεις και αυτά τα τρόφιμα;
Πολλές φορές δεν έχεις χρόνο να κάνεις τα πράγματα από την αρχή. Πολλές φορές δεν έχεις χρόνο να κόψεις, να λιώσεις, να πας να αγοράσεις κάτι από το σουπερμάρκετ γιατί σου έληξε ή τέλειωσε.
Η κατάψυξη από δω και πέρα θα είναι ο σωτήρας σου.

 Θα σε βοηθήσει να έχεις μια μικρή προετοιμασία στην άκρη πριν απο κάποια μαγειρική σου, έναν βοηθό σε ώρα αιχμής να σου παρέχει το κατάλληλο προιόν. Ο καταψύκτης παγώνει τον "χρόνο" σε κάθε σου υλικό με την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσεις όποτε θέλεις εσύ.

Κοίτα λοιπόν τι μπορείς να καταψύξεις και δε θα πιστεύεις στα μάτια σου:
 
Αρτοσκευάσματα και Ζύμες
Ψωμί, Τσουρέκι, Κεικ, Κρουασάν, Ζύμες, όλα αυτά ψημένα ή μη μπορεί να τα διατηρήσεις η κατάψυξή σου. Πολλές φορές εγώ φτιάχνω χειροποίητο ψωμί και τσουρέκι, το κόβω στα 4, κρατάω 1/4 έξω και το υπόλοιπο το βάζω κατάψυξη. Όταν θα θελήσω νέο το βγάζω από την κατάψυξη και το αφήνω να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα τρελαθείς πόσο αφράτο θα είναι. Φαντάσου είχα καταψύξει τσουρέκι από το Πάσχα και το έβγαλα Ιούλιο...τέλειο! Μπορείς να καταψύξεις ακόμα και μια ολόκληρη πίτα ή πίτσα (καλύτερα άψητη).

Αυγά
Ω ναι! Μπορείς να καταψύξεις τα αυγά σου. Απλά σπάσε ένα αυγό και τοποθέτησέ το σε παγοθήκη ή σε  πλαστική σακούλα ή μπωλ, ή αστο όπως είναι αλλά θα δυσκολευτείς να βγάλεις το κέλυφος. Χρησιμοποίησέ το στις συνταγές σου αφού αποψυχτεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Κομμένα Λαχανικά και Βότανα
Αντί να τα παίρνεις από το σούπερμαρκετ, μπορείς να καταψύξεις τα φρέσκα λαχανικά σου. Φασολάκια, αρακά, ακόμα και κομμένα κρεμμύδια ξερό ή φρέσκο, καροτάκι,  μπρόκολο, κουνουπίδι και ότι μπορεί να φανταστείς. Μπορείς να καταψύξεις σε μικρά σακουλάκια επίσης μαιντανό, άνιθο, βασιλικό και άλλα.

Γάλα
Και βέβαια μπορείς να καταψύξεις το γάλα σου! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μπουκάλια είναι πιο φαρδιά λίγο κάτω από το καπάκι; Μα για όταν το βάζεις στη κατάψυξη. Απλά ανακίνησέ το καλά πριν το χρησιμοποιήσεις!

Φυσικούς Χυμούς
Αν δε θέλεις να ασχολείσαι και πολύ με το στύψιμο κάθε μέρα, κατέψυξε τους χυμούς σου. Χυμό πορτοκάλι, λεμόνι και ότι άλλο θες, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε παγοθήκες και να τα χρησιμοποιήσεις σε συνταγές ή απλά να απολαύσεις έναν φυσικό χυμό.

Πατατάκια, Μπισκότα, Κρακεράκια
Τοποθέτησέ τα κατάψυξη και απόλαυσε τα κατευθείαν από την κατάψυξη! Είναι πιο τραγανά, πιο νόστιμα και οικογένεια και φίλοι θα ξετρελαθούν!

Γλυκά Ταψιού
Έχεις φάει παγωμένο καταίφι ή μπακλαβά, μήπως σαραγλί; Δοκίμασε να τα καταψύξεις και θα απολαύσεις γλυκό άλλο πράμα!

Τοστ και Σάντουιτς και Μπέργκερ
Θα σου πρότεινα να τα καταψύξεις ωμά. Στη δουλειά φαντάσου φτιάχνουμε 2 συσκευασίες τοστ με τα υλικά που θέλουμε και τα καταψύχουμε. Όταν θέλουμε να φάμε βγάζουμε ένα τοστ και το βάζουμε κατευθείαν τοστιέρα. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο φρέσκο θα το φας. Έτσι μπορείς να κάνεις και συ και με κάθε είδους σάντουιτς.
Αν το καταψύξεις ψημένο, μπορείς απλά να το βάλεις λίγο φούρνο μικροκυμάτων ή να το αφήσεις να πέσει μόνο του σε θερμοκρασία δωματίου. Το βάζεις σε ένα τάπερ όταν φεύγεις για δουλειά και το μεσημέρι είναι έτοιμο να το απολαύσεις!

Πουρές
Αποθήκευσε τον πουρέ σου μέσα σε πλαστική σακούλα και βάλτο κατάψυξη. Θα σου διατηρηθεί τουλάχιστον 2 μήνες.

Ζωμοί
Αν δεν είσαι λάτρεις των έτοιμων ζωμών, μπορείς να φτιάξεις τους δικούς σου και να τους αποθηκεύσεις σε πλαστικές σακούλες ή παγοθήκες. Όταν χρειαστείς, παίρνεις έναν κύβο και το βάζεις κατευθείαν στο  φαγητό σου στη κατσαρόλα.
Φίλη μου αποθηκεύει μάλιστα και λιωμένη ντομάτα για να το χρησιμοποιήσει σε κόκκινες σάλτσες!

Αρωματικό Βούτυρο
Ένα τέλειο τρικ για να σερβίρεις σε τραπέζι! Πόσες φορές σου έχουν φέρει σ'ένα εστιατόριο αρωματικό βούτυρο για να απλώσεις σε ψωμάκι; Μπορείς να το κάνεις συ εύκολα γρήγορα και πάντα να έχεις στη κατάψυξή σου. Λιώσε σε ένα κατσαρολάκι όσο βούτυρο θες. Ρίξε τώρα τα μπαχαρικά σου, βότανα, σκόνη σκόρδου ή κρεμμυδιού. Ανακάτεψε  και γέμισε παγοθήκες. Όταν θα θελήσεις να σερβίρεις, βγάλε τους κύβους σε ένα πιάτο. Αν έχεις και κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, θα ξετρελάνεις κόσμο!

Μακαρόνια
Ναι μπορείς να καταψύξεις βραστά  σκέτα μακαρόνια! Τοποθέτησε τα σε  πλαστική σακούλα, βγάλε τον αέρα και είναι έτοιμα. Όταν πεινάσεις απλά τα βάζεις για 2 λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό κι είναι έτοιμα!

Φρούτα
Σίγουρα το έχω πει πολλές φορές και το ξέρεις ήδη. Κατέψυξε ότι φρούτο θες σε κομμάτια και χρησιμοποίησε το για smoothies, σνακ και παγωτά εκείνης της στιγμής.

Τυρί και Αλλαντικά
Είτε σε φέτες είτε τριμμένο μπορείς να καταψύξεις το τυρί σου και το διατηρείς ακόμα και χρόνο στη κατάψυξή σου! Εγώ το κάνω όταν βρω ένα τυρί που μ'αρέσει πολύ και το αγοράζω σε ποσότητα. Αν είναι σε φέτες, μπορείς ανάμεσα στις φέτες να τοποθετήσεις χαρτί ψησίματος για να τα βγάζεις εύκολα, αν είναι τριμμένο, πριν το καταψύξεις πρόσθεσε λίγο κορνφλαουρ στη σακούλα, ανακίνησε και τοποθέτησε στο κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά. Μπορείς να έχεις ένα μιξ αλλαντικών ψιλοκομμένων σε πλαστική σακούλα για τις πίτες και πίτσες σου. (Σου δίνω ιδέες ε;)

Τηγανίτες και Κρέπες
Ναι το πρωινό σου μπορεί να είναι στη κατάψυξη και να το απολαμβάνεις φρέσκο κάθε πρωι χωρίς πολλές πολλές προετοιμασίες. Φτιάξε κανονικά τις τηγανίτες και κρέπες σου. Κατέψυξε τες σε πλαστικά σακουλάκια ή σε χαρτί ψησίματος. Πεινάς; Τοποθέτησε τα για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ή το φούρνο σου και απόλαυσέ τα της ώρας!

Σούπες και Όσπρια
Σίγουρα έχεις βάλει ένα μπωλ με φακές στη κατάψυξη, μπορείς να βάλεις και σούπες σε πλαστική σακούλα ή μπωλ το, το ξέρεις; Μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και 3 μήνες...(μπορεί και περισσότερο...)


Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...