Η "τύχη" του επιδόματος γάμου μετά το μνημόνιο ΙΙΙ

Τι γίνεται τελικά με το πολυσυζητημένο επίδομα γάμου; Κόβεται σε όλους τους εργαζόμενους; Υπάρχουν ακόμη δικαιούχοι; Μπορεί μονομερώς ο εργοδότης να το καταργήσει; Ερωτήματα και ερωτηματικά, από τους εργαζόμενους που αγωνιούν για τη μείωση του μισθού τους, από τους εργοδότες που προσπαθούν να εξισορροπήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τη μείωση της δραστηριότητάς τους και από τους λογιστές και στελέχη των επιχειρήσεων για τις συμβουλές που θα δώσουν στους εργοδότες τους.

Τα «ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» σας παρουσιάζουν όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες το επίδομα γάμου παραμένει ή μπορεί να "κοπεί"

1. Σε ΣΣΕ που είναι σε ισχύ και προβλέπεται επίδομα γάμου και είτε είχε κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική, είτε εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, το επίδομα γάμου συνεχίζει να παρέχεται μέχρι τη λήξη της. Εάν στη συνέχεια συναφθεί νέα κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ και προβλέπεται σ’ αυτή επίδομα γάμου, αυτό συνεχίζει να παρέχεται υποχρεωτικά στην περίπτωση που υπάρχει δέσμευση τήρησής της, δηλαδή όταν εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού από 14/2/2012 και μετά, καταργήθηκε η δια υπουργικών αποφάσεων κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικών των ΣΣΕ.

2. Σε ΣΣΕ που προβλέπεται επίδομα γάμου και ενώ δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, η ΣΣΕ τηρείτε με όρο ατομικής σύμβασης εργασίας, το επίδομα γάμου συνεχίζει να καταβάλλεται εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για τροποποίηση της ατομικής σύμβασης .

3. Όταν μια ΣΣΕ λήγει (μετά τις 14/2/2012 - μνημόνιο 2) και δεν συνάπτεται άλλη, ή συνάπτεται αλλά δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα τήρησης, το επίδομα γάμου μπορεί να κοπεί, αφού ο μισθός δύναται να επανακαθορίζεται μονομερώς απο τον εργοδότη υπολογίζοντας μόνο, τα επιδόματα πολυετίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, ή όσα απ’ αυτά προβλέπονταν στην εν λόγω ΣΣΕ.

4. Εργοδότες - επιχειρήσεις που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ και συγκεκριμένα των οργανώσεων Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., συνεχίζουν να δεσμεύονται τόσο από τους μη μισθολογικούς όρους όσο και από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ , άρα συνεχίζουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου και μετά την ψήφιση του Ν.4093/2012 (μνημόνιο 3) στις 12/11/2012.

5. Εργοδότες – επιχειρήσεις, που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ, και συγκεκριμένα των οργανώσεων που την υπογράφουν, δηλ. των Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., συνεχίζουν να δεσμεύονται από τους μη μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, αλλά δεν δεσμεύονται, από την 12.11.2012 και μετά, από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, συνεπώς δεν δεσμεύονται και στη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου, μπορούν όμως οικιοθελώς να συνεχίσουν την καταβολή του.

6. Σε κάθε περίπτωση με Εθνικές Γενικές, Κλαδικές, Ομοιεπαγγελματικές και Επιχειρησιακές ΣΣΕ, μπορούν να συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, μισθολογικοί όροι οποιουδήποτε είδους και ύψους (Βασικοί μισθοί, ημερομίσθια, προσαύξηση ωριμάνσεων, επίδομα γάμου και παντός είδους άλλα επιδόματα ) που όμως δεν μπορούν να είναι δυσμενέστεροι από τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, όπως ορίζεται στο Ν. 4093/12.

Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...