Καταβολή οικογενειακού επιδόματος για το 2013

Το Δ.Σ. του OAEΔ, με την υπ΄ αριθμ. 1852/36/17-7-2013. απόφασή του, όρισε τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων 2013 ως εξής:
1) την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω 2) τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά 3) την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 για τους δικαιούχους με ένα παιδί
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2013 ορίζεται η 31-01-2014.
Δικαιούχοι του επίδόματος είναι:
(α) Οι ημερομίσθιοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (σχετ. ν.δ. 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ» και άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/83).
Δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.
(β) Οι απασχολουμένοι με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αρθ. 1 παρ. 1 ν. 4075/2012).
(γ) Οι απασχολούμενοι σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ και β΄βαθμού (αρθ. 1 παρ.2 4075/2012).
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:
· η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.,  ή
· τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή
· τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
· τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας.
Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.
Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:
α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
γ) να είναι άγαμα
δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε την εγκύκλιο 

ΠΗΓΗ: http://www.ergasiaka.net/


Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...