Τι θα γίνει αν η Κύπρος πει «όχι» στο κούρεμα - Το PLAN B' Αναστασιάδη.

Μένεα κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πνέει ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος είναι φανερά ενοχλημένος τόσο με τις δηλώσεις Σόιμπλε όσο και με τη γενικότερη άκαμπτη θέση των Βρυξελλών ως προς το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο κ. Αναστασιάδης σε συνάντηση που είχε σήμερα νωρίς το πρωί με συνεργάτες του μελετούσε ακόμα και το ενδεχόμενο να βγει ο ίδιος και να αποσύρει την κατάθεση ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου,θέλοντας να απογυμνώσει την αντιπολίτευση από τα επιχειρήματά της περί «εθνικής μειοδοσίας». Την ίδια στιγμή ο κ. Αναστασιάδης – πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– επεξεργάζεται σχέδιο β’ βασισμένο στην ιδέα του εσωτερικού δανεισμού από τους Κύπριους πολίτες και της χορήγησης δανείων από τρίτη χώρα ώστε να βρεθούν τα επίμαχα 5,8 δισ. ευρώ για τα οποία απαιτούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο κούρεμα των καταθέσεων. «Σύμβουλοι του προέδρου εισηγούνται ένα πατριωτικού τύπου δάνειο,συνδεδεμένου με χρεόγραφα βασισμένα στο φυσικό αέριο» μας λέει η ίδια πηγή.

Σε ένα δεύτερο επίσης σχέδιο, ο κ. Αναστασιάδης έχει δεχθεί εισήγηση ακόμα και για τη διενέργεια άμεσου δημοψηφίσματος για το κατά πόσο θα πρέπει να κουρευτούν ή όχι οι καταθέσεις αν και κάτι τέτοιο είναι σαφώς πιο δύσκολο λόγω του αρνητικού ούτως ή άλλως κλίματος που υπάρχει στο λαό της Μεγαλονήσου.
«Ο κ. Αναστασιάδης είναι προβληματισμένος για το κατά πόσο μια τόσο σοβαρή απόφαση για το μέλλον του νησιού θα πρέπει να ληφθεί με μόλις μία ψήφο υπέρ στη Βουλή» δήλωσε στενός του συνεργάτης. Ο ίδιος άνθρωπος που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του προέδρου διαμηνύει επίσης πως στις σκέψεις του κ. Αναστασιάδη είναι ακόμα και δεύτερο, εξόχως καταγγελτικό προς τη Γερμανία διάγγελμα με το οποίο θα ανακοινωθεί κι επισήμως η απόσυρση του νομοσχεδίου.

Πάντως πηγές της κυπριακής Δημοκρατίας δείχνουν ενοχλημένες και με το ΑΚΕΛ και τον τέως πρόεδρο κ. Χριστόφια τον οποίο καταγγέλλουν πως ενώ γνώριζε τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων από τα τέλη Δεκέμβρη «έσερνε» το θέμα και το άφησε να σκάσει στα χέρια του ΔΗ.ΣΥ και του νυν προέδρου. 

Το CNN σε ανταποκρισή του από τη Λευκωσία δίνει συγχαρητήρια στην Κύπρο για το ηχηρό όχι στην τρόικα υποστηρίζοντας ότι η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια της.

Ο πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα σεβαστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων.  Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, είπε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.

Η κατάσταση είναι όντως δραματική καθώς η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μαζί με αυτό ολόκληρης της οικονομίας της Κύπρου δεν φαντάζει πλέον ένας μακρινός εφιάλτης αλλά ένα πραγματικό γεγονός.

Το ναι στο κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μία οδυνηρή λύση και μια μεγάλη μαχαιριά σε ένα μικρό κράτος και σε μία λιλιπούτεια οικονομίας που αναπνέω από τον τομέα των υπηρεσιών.

Και όλα αυτά μέσα σε μία διεθνή κατακραυγή κατά τις απόφασης που βάζει χέρι στις καταθέσεις όχι μόνο των μικρών αλλά και των ξένων, κυρίως Ρώσων αλλά και Βρετανών και Αμερικανών.

Η ζημιά είτε με την έγκριση είτε όχι της Βουλής έχει γίνει, και έχει κοστίσει ανυπολόγιστα στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού δεν είναι λίγες οι πληροφορίες που έρχονται ότι όταν ανοίξουν οι Τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο, οι κύπριοι καταθέτες (43 δισ. ευρώ, οι Ρώσοι (40 δισ. ευρώ) και οι άλλοι ξένοι θα σηκώσουν τα λεφτά τους από τις Τράπεζες.

Εάν υπάρξει απόρριψη του κουρέματος, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, θα τερματιστεί αμέσως η ρευστότητα προς τη Λαϊκή Τράπεζα συμπαρασύροντας μαζί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, ενώ φόβοι υπάρχουν για ντόμινο σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Τα βλέμματα πάντως στην Κύπρο είναι στραμμένα προς τη Μόσχα καθώς σήμερα αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με των ρώσο πρόεδρο Πούτιν σε μια προσπάθεια να εξηγήσει ο κύπριος πρόεδρος στους οργισμένους Ρώσους την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων και τη διάσωση της Κύπρου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επιχείρησε σήμερα Τρίτη να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για βοήθεια της Κύπρου από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι: «υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα το βράδυ μεταξύ της Καγκελαρίου και του προέδρου της Κύπρου στην οποία η κυρία Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά από την τρόικα».

 Οι Ρώσοι και η Γκάζπρομ

Παρά τις διαψεύσεις τόσο από την Προεδρία της Κύπρου όσο και από την Γκαζπρομ περί εμπλοκής της Ρωσίας στη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας μέσω της εταιρείας αυτής πηγές στη Λευκωσία επιμένουν.

Μάλιστα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) πιστεύει ότι πρέπει να αποφευχθεί μέχρι την τελευταία ώρα το μνημόνιοδια της εμπλοκής της Ρωσίας είτε αυτό σημαίνει να δοθεί ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή είτε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είτε ακόμη και διευκολύνσεις για τον ρώσικο στόλο στη Μεσόγειο.

Από πλευράς Ρωσίας πάντως οι δηλώσεις ήταν εχθρικές εναντίον της ΕΕ και ειδικότερα εναντίον της Κύπρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγγειλε αλλαγή της στάσης της χώρας του έναντι της Κύπρου αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Σιλουάνοφ δήλωσε ότι πλέον η Ρωσία δεν δεσμεύεται ότι θα παρατείνει την αποπληρωμή του κυπριακού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016.

Ούτε βέβαια μπαίνει σε συζήτηση για περαιτέρω δανειοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

Πηγές; μάλιστα από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία δήλωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «το κλίμα στις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας δεν είναι αυτό που επιθυμούμε», κάτι που φάνηκε μέσα και από τις μαζικές προσγειώσεις ιδιωτικών τζετ ρώσων μεγιστάνων στο αεροδρόμιο της Λάρνακα που ενδιαφέρονται να σώσουν τα «ριάλιά» τους.

Τι τελικά συμβαίνει με τη Ρωσία; Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να εμπλακούν αυτή την ώρα που παίρνονται οι αποφάσεις για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Βρίσκονται σε στάση αναμονής για την επόμενη ημέρα όπου οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι καλοδεχούμενη ακόμα και με δυσμενέστερους όρους για την Κύπρο. Δηλαδή τα ανταλλάγματα για τη βοήθεια θα είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά.

πηγή: http://www.politis-news.com

Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...