Ιστορικό «όχι» της Κύπρου


 H BOYΛΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους βουλευτές να καταψηφίζουν κατηγορηματικά το επίμαχο νομοσχέδιο περί κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε απόψε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Κατά τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή.

Ιστορική χαρακτηρίζει ο Γ. Λιλλήκας την απόφαση της Βουλής για Eurogroup

Ιστορική χαρακτηρίζει ο Γιώργος Λιλλήκας την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να καταψηφίσει τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αναφέρει ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επόμενη μέρα».

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λιλλήκας χαιρετίζει «τη μαζική κινητοποίηση των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της κοινοτικής αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού μακριά από εκβιαστικές νοοτροπίες».

«Χαιρετίζουμε την κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής να απορρίψει την καταστροφική συμφωνία που το Eurogroup επιχείρησε να επιβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η απόφαση της Βουλής αποτελεί προάσπιση της κρατικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας», αναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας.

Προσθέτει ότι «μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής επιβάλλεται συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε σε σύντομο χρόνο να καταλήξουμε σε εναλλακτική λύση που θα βγάζει την Κύπρο από το αδιέξοδο».

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να παρουσιαστούμε ενωμένοι έναντι των όποιων κάνουν σχεδιασμούς σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Καταλήγοντας, απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους μας, «να κατανοήσουν τις ανησυχίες του κυπριακού λαού και να αντιμετωπίσουν με εποικοδομητικό πνεύμα την απόφαση της κυπριακής Βουλής».

Να βρούμε τον εναλλακτικό δρόμο ζήτησε ο Α. Νεοφύτου 

Ο ΔΗΣΥ τήρησε απόψε αποχή στην ψηφοφορία για το κούρεμα των καταθέσεων που επέβαλε το Eurogroup και δια του Αναπληρωτή του Προέδρου κάλεσε να εξευρεθεί η τρίτη εναλλακτική επιλογή. Είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ δεν υψώνει λευκή σημαία και θα βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλλει.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η στάση αποχής είναι η  πιο εποικοδομητική στάση που θα μπορούσε να τηρήσει η παράταξη-εφόσον απορρίφθηκε η πρότασή του για αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας-και είναι έκφραση απόλυτου σεβασμού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την  σκληρή μάχη που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θέλουμε να κόψουμε γέφυρες συνεννόησης στο εσωτερικό και  στο εξωτερικό και θα εργαστούμε δίπλα στον Πρόεδρο για να εξευρεθεί μια αξιόπιστη αντιπρόταση ενώπιον των εταίρων μας. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι , και σημείωσε ότι δεν απορρίπτεται οποιαδήποτε  άλλη πρόταση αρκεί να είναι σωτήρια  για το τόπο μας και να οδηγεί τους εταίρους μας σε σοφότερες σκέψεις.

Σημείωσε ακόμη ότι τα δεδομένα αλλάζουν καθώς η Κύπρος από το μαύρο πρόβατο φαίνεται ότι αντικρίζεται τώρα διαφορετικά από όλα τα αξιόπιστα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η στάση της αποχής αποτελεί την φωνή της μετριοπάθειας και του προβληματισμού στο εσωτερικό αλλά και μια εκκωφαντική έκκληση προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ίσως η Κύπρος να φέρει μερίδιο ευθύνης, γιατί φτάσαμε ως εδώ , μίλησε όμως και για αδυναμίες της ευρωζώνης λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί για να υπάρξει ακτίδα φωτός για διάσωση της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι όλες οι προτάσεις είναι καλοδεχούμενες αρκεί να μην οδηγούν στην χρεοκοπία με όλες τις τραγικές και ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον της ολέθριας κληρονομιάς της τελευταίας πενταετίας και διατύπωσε επικρίσεις γιατί κάποιοι σκέφτονται το κομματικό συμφέρον αντί το εθνικό. Απαντώντας στο ΑΚΕΛ που εισηγήθηκε απόσυρση της αίτησης μας για οικονομική βοήθεια, είπε ότι αυτό θα ήταν καλύτερο εάν κάποιοι δεν οδηγούσαν τη χώρα ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι ώρα για αλληλοεπίρριψη ευθυνών αλλά η ώρα της αυτοκριτικής και της εθνικής ευθύνης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως συγχωροχάρτι για τον οποιοδήποτε. Ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του συμφωνεί να διεξαχθεί έρευνα για τον οποιοδήποτε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι σήμερα είμαστε ένα βήμα μετέωρο στο γκρεμό και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από συναισθηματισμούς, ακόμη και αν νοιώθουμε απογοήτευση για τη στάση εναντίον του Προέδρου στο Eurogroup.

O κ. Νεοφύτου είπε ότι το κούρεμα αποτελεί οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της Ευρωζώνης και ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να συμφωνήσει,  γιατί η άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία, είχε όμως ξεκαθαρίσει ότι  ο τελικός λόγος ανήκει στη Βουλή. Σημείωσε ακόμη ότι το κούρεμα δεν είναι θέση του Προέδρου.

Άντρος Κυπριανού: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση του Eurogroup
Βρισκόμαστε σε καθοριστικη στροφή της ιστορίας μας, για όλους μας, είπε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Οι εξελίξεις στην Κύπρο, όπως εκτίμησε θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή γίνεται το πειραματόζωο του κουρέματος των καταθέσεων, σημείωσε και πρόσθεσε πως πίσω από την απόφαση του Γιούρογκρουπ κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.
Μάριος Καρογιάν: "Όχι" από Καρογιάν και ΔΗΚΟ σε απόφαση Eurogroup 
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν είπε την Τρίτη ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων «πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό, ένα εκβιασμό που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους».

Στην συζήτηση για στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αποφάσεις του Eurogroup ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «απέναντι στις αποφάσεις που εκβιάστηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο Eurogroup, το ΔΗΚΟ τοποθετείται ξεκάθαρα και εισηγείται την κατηγορηματική απόρριψή τους».

Εξήγησε ότι «το ‘όχι’ μας δεν σημαίνει ‘ναι’ στη διαιώνιση των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου αλλά σημαίνει ‘όχι’ στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η  «η πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και ούτε λάθη δικαιολογούνται, ούτε ολιγωρίες επιτρέπονται και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Στην παρέμβασή του ο κ. Καρογιάν είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα», «έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηθικής και συνιστά απερισκεψία, αλλά και ωμό εκβιασμό».
«Είναι πρωτοφανή αυτά που μας ζητούν. Είναι υστερόβουλα. Είναι άδικα και προδίδουν μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη εκδικητική διάθεση», είπε ο κ. Καρογιάν.

Διερωτήθηκε «εάν ειλικρινά, υπάρχει λογικό όν που θεωρεί  αυτά που επιχειρούν να μας επιβάλουν η Τρόικα και οι σκληροί παίκτες του Eurogroup, ως βοήθεια και στήριξη στην Κύπρο και την κυπριακή οικονομία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό, που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους».
Είπε επίσης πως «δεν θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες, όμως, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ότι η Ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ οδηγούνται σε κατάρρευση, αν αυτά που βίωσε η Κύπρος το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup, θεμελιώσουν τις αρχές της ΕΕ στη πάρα-πέρα πορεία της».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «απέναντι, στην Ευρώπη των εκβιασμών, εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης ενώ απέναντι στην Ευρώπη της καταστροφής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των κρατών-μελών, εμείς επιμένουμε στην Ευρώπη της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών».

Πρόσθεσε ότι «η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε σήμερα δεν θέλουμε να είναι μόνο κυπριακή, θέλουμε να είναι Ευρωπαϊκή, τη θέλουμε στρατηγική απάντηση σε ένα υπαρξιακό δίλημμα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το δίλημμα είναι το κατά πόσον «θα βγούμε από την κρίση διατηρώντας τις σταθερές και τις αξίες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη ή θα ισοπεδώσουμε κάθε κανονιστικό πλαίσιο και κεκτημένο για να μπούμε σε μια ακόμα βαθύτερη κρίση, που θα είναι η κρίση αξιοπιστίας ολόκληρης της ΕΕ»;

Δίλλημα, συνέχισε, είναι και το «ποιά οικονομία μπορεί να υπάρξει χωρίς την πίστη που αποτελεί το θεμέλιο λίθο κάθε συναλλαγής, κάθε ανταλλαγής, κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας καθώς και ποιά οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί, αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Τραπεζικό τους σύστημα και τί είδους διεθνείς και, πολύ περισσότερο, ευρωπαϊκές σχέσεις είναι αυτές που δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία;».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «πρώτα από όλα πρέπει να θωρακίσουμε την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία με έκτακτες νομοθεσίες, που να μας επιτρέπουν να δράσουμε στη βάση της νομιμότητας».

Ανέφερε πως «ένα άλλο βασικό προαπαιτούμενο είναι η αναγκαία πολιτική βούληση και η στοχοπροσήλωση στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «πρέπει επίσης να αποτραπούν συνθήκες πανικού και κοινωνικής αναταραχής» προσθέτοντας ότι «ο λαός καλείται να εμπιστευθεί τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του και να συνταχθεί στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη διαφύλαξη των δικαίων της πατρίδας μας και των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας».

Γιαννάκης Ομήρου: Δεν θα μετατραπούμε σε πειραματόζωο
Κάποιοι εκτός Κύπρου θέλουν να μας γυρίσουν σε καθεστώς αποικίας και να μετατρέψουν την Ευρώπη από Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της συνοχής σε Ευρώπη της αδικίας , της αναλγησίας, της φτώχιας και του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ανακοινώνοντας ότι η ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αύριο στην σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό μέγαρο, θα καταθέσει εισηγήσεις  για εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ άλλων την έκδοση εθνικών ομολόγων και εγγύηση των εσόδων από φυσικό αέριο και εξασφάλιση χρόνου ώστε μετά την πώληση μιας τράπεζας στο νησί, να υπάρξει δυνατότητα σμίκρυνσης του ποσού που θα συλλεγεί για να εξασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε σε συλλογικότητα , εθνική ομοψυχία και συστράτευση. Σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι ένας ωμός εκβιασμός που είναι ενάντια στην εθνική μας αξιοπρέπεια , προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί μια αξιοπρεπής απάντηση στο ιταμό τελεσίγραφο.

Μίλησε ακόμη για απόφαση που παραβιάζει άρθρα του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων και είναι σε πλήρη σύγκρουση με οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εγγύηση των καταθέσεων.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Συνέχισε λέγοντας ότι το Eurogroup δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τη σημερινή δραματική οικονομική κρίση, κυρίως εξ` αιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για την απομείωση του ελληνικού χρέους. "Αν αυτή η απόφαση δεν ελαμβάνετο ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των Κυπριακών Τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική τραπεζική κρίση. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η αλληλεγγύη της Ε.Ε. επιβαλλόταν πολύ περισσότερο γιατί χωρίς, εν πολλοίς να ευθύνεται, η Κύπρος καταβάλλει το βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού Θεσμικού Οργάνου".

Ο κ. Ομήρου είπε ότι αναμφισβήτητα ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση βρέθηκαν ενώπιον εκβιασμών, ωστόσο όφειλαν  όπως είπε, να ζητήσουν χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, απορρίπτοντας ένα ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το ληστρικό νομοσχέδιο, η καταστροφή δεν αποφεύγεται αφού οι ξένοι καταθέτες θα σηκώσουν τα χρήματά τους από την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση , λέγοντας ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο ο Πρόεδρος θα έχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμπαράσταση της ΕΔΕΚ.

"Ζητούμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Euro group  για κούρεμα των καταθέσεων. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους εταίρους μας να υποκύψουμε  χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμα παράνομη ρύθμιση η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό τον Κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε.

Δημήτρης Συλλούρης: Μας πρόσβαλλαν σε κάθε συνάντηση που είχαμε μαζί τους
Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης την απόφαση του Eurogroup.

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τραγική και ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, γιατί το πρόβλημα θα παραμένει.

Εξέφρασε όμως βεβαιότητα ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να βρει τη λύση.

«Η προσέγγιση από τους υποτιθέμενους δανειστές μας που δεν ήρθαν ούτε τουλάχιστον όπως τους παλιούς τοκογλύφους δεν ήταν προσπάθεια για στήριξη και δανεισμό για λεφτά που θα επιστρέφαμε πίσω. Μας μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά πίσω στο μυαλό τους είχαν τη διάλυση του πιο βασικού πυλώνα της οικονομίας μας, του τομέα των υπηρεσιών», είπε.

Πρόσθεσε ότι πίσω από αυτή την διάλυση, ήθελαν να κυνηγήσουν τους Ρώσους ολιγάρχες «που κατά αυτούς βρίσκονται μόνο στην Κύπρο για ξέπλυμα χρήματος».

Μίλησε για προσβλητική στάση των Γερμανών βουλευτών στις επαφές τους στην Κύπρο.

«Μας έλεγαν για ξέπλυμα ωσάν και αυτό δεν γίνεται στη δική τους τη χώρα. Μας μίλησαν για δελτίο των μυστικών τους υπηρεσιών. Θα θέλαμε να το δούμε και να δούμε τι λένε οι δικές τους υπηρεσίες για ξέπλυμα στη δική τους τη χώρα. Αν έχουν διαφορές με τους Ρώσους και θέλουν να τις λύσουν, το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος».

Όπως είπε, «με αυτή τους τη συμπεριφορά όχι μόνο διαλύουν το τραπεζιτικό μας σύστημα, κατεδαφίζουν τον πυλώνα της οικονομίας μας των υπηρεσιών χάνουν για πάντα την αξιοπιστία του τραπεζιτικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης».

Οι Κύπριοι, είπε, είναι πιο Ευρωπαίοι από τους άλλους, και είπε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν σκέφτηκε ούτε την ευρωζώνη ούτε την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταθετών.

Το μόνο, συνέχισε, που τον ενδιέφερε ήταν οι γερμανικές εκλογές και η διάλυση της Κύπρου ως κέντρο υπηρεσιών.

«Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Δεν ανέμενα ποτέ όταν νέος φοιτητής ήμουν από τους πρώτους πους στήριζα την ευρωπαϊκή πορεία ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα ήταν αυτή η συμπεριφορά. Εάν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την Ευρώπη», επισήμανε.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι πρέπει να πάει το μήνυμα ότι ουδέποτε θα δεχθούμε να φανούμε ανέντιμοι έναντι των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν το τραπεζιτικό μας σύστημα.

Διερωτήθηκε τι θα κάνουν με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης εάν η Κύπρος αποδεχθεί το κούρεμα.

«Εάν αποδεχθούμε αυτή τη φόρμουλα για τα δέκα δις, τι θα κάνουν για τους άλλους; Δεν θα κουρεύουν 6 και 10%, θα κουρεύουν 30 και 40 % για να μπορέσουν να στηρίξουν αυτές τις χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά που πρέπει να βρει την αντίστασή της.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι η επόμενη ημέρα θέλει περισσότερη μεθοδικότητα από την Κύπρο, με  αρκετό πατριωτισμό.

Η απόφαση που λαμβάνεται σήμερα, πρόσθεσε, είναι υπεύθυνη αλλά και πολύ επικίνδυνη.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι χρειάζεται προσπάθεια, να εργαστούμε όλοι για να βρούμε μια τρίτη επιλογή. «Δεν μπορεί να είναι λύση η Τρόικα τους είδαμε, πρέπει να φύγουν».

Γιώργος Περδίκης: Η αλλαγή δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο 

Η αλλαγή δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος  Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτό οδηγεί ουσιαστικά στην υποδούλωση του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας για πολλά χρόνια.

«Η αλλαγή δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο, ούτε παίζοντας ρωσική ρουλέτα», είπε ο κ. Περδίκης, σημειώνοντας ότι η αλλαγή στις νοοτροπίες αλλά και η αλλαγή στη διαμόρφωση της οικονομίας των χωρών, όσο μικρές και να είναι όπως η Κύπρος,  γίνεται με τρόπο της ομαλής μετάβασης.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η αλλαγή δεν γίνεται «με την μορφή της πτώσης από τα 10,000 μέτρα χωρίς αλεξίπτωτο γιατί αυτό επιχείρησαν να μας κάνουν».

Ο βουλευτής των Οικολόγων τάχθηκε υπέρ του ορθολογισμού του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

«Εμείς λέμε ναι στον ορθολογισμό του τραπεζικού μας τομέα, λέμε ναι στην συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, λέμε ναι στη μείωση των καταθέσεων αλλά με τον σωστό τρόπο και τις δικές μας δυνάμεις και όχι στα πλαίσια ενός σχεδίου που έχει ως μοναδικό στόχο την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας για να μπορέσουν να μας υποδηλώσουν», είπε.

Τασσόμενος κατά του νομοσχεδίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι ό,τι επιβάλλεται να γίνει μπορεί η Κύπρος να το πράξει με τόλμη.
«Για αυτό απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο απαντούμε ότι δεν θα περάσει, δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλουν αυτό το οποίο οδηγεί ουσιαστικά στην υποδούλωση του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας για πολλά - πολλά χρόνια», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι  επιβάλλεται να γίνει στον τραπεζικό μας τομέα «μπορούμε να το επιβάλουμε και σας καλώ να το αποδείξουμε στην πράξη με τον σωστό ορθολογικό τρόπο, ξέρουμε τη συνταγή».

«Χρειάζεται αρετή και τόλμη η ελευθερία. Και μπορεί τολμηρά να πούμε το όχι αλλά στη συνέχεια πρέπει να αποδείξουμε την αρετή, να εφαρμόσουμε αυτά που επιβάλλονται για το βιώσιμο μέλλον αυτής της χώρας», κατέληξε.

"Αυτό είναι επαίσχυντο" δήλωσε για το "κούρεμα" ο Ζ. Κουλίας
«Είναι άκρως απαράδεκτο και η θέση μου είναι ότι αυτό είναι επαίσχυντο», δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία συνεδρίασε για να εγκρίνει ή  να καταψηφίσει τις αποφάσεις του Eurogroup η οποία περιλαμβάνει και «κούρεμα» καταθέσεων.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι «κανένας από εμάς σε αυτή την αίθουσα, θα δεχθεί τέτοιου είδους επαισχυντία, να μπούμε στις τσέπες των καταθετών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους υφαρπάξουμε υπό μορφή κλεπταποδόχου τις οικονομίες μιας ζωής, είτε αυτοί ήρθαν από την Νότια Αφρική και εναπόθεσαν τις οικονομίες τους για να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στην Κύπρο, είτε είναι απλοί άνθρωποι, ή ήταν άνθρωποι που ευημερούσαν και έκαναν οικονομίες».

Στην παρέμβασή του ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και στον Υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε τους οποίους και αποκάλεσε «φωστήρες» οι οποίοι μας προέτρεψαν «τα χρήματα των συμπατριωτών σας να τα υφαρπάξετε για να ικανοποιηθούν οι δικές μας οδηγίες».

«Λυπάμαι πολύ αλλά τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανένα τρόπο», είπε ο κ. Κουλίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι «σήμερα μας ζήτησαν τις καταθέσεις μας, επειδή όλοι αυτοί (οι καταθέτες) προνόησαν και βοήθησαν την χώρα τους και επειδή τα βρήκαμε έτοιμα να τα αρπάξουμε. Δηλαδή κάλλιστα μπορούν να μας αρπάξουν το σπίτι, το αυτοκίνητο, την γυναίκα, την αδελφή, την μάνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλίας.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής είπε ακόμη πως «δεν φαντάστηκα ότι από συντεταγμένο όργανό όπως η ΕΕ θα τυγχάναμε τέτοιας μεταχείρισης».

Καταλήγοντας θυμήθηκε «πως όταν ήμουν μαθητής στο βιβλιάριο του Σχολικού Ταμιευτηρίου έγραφε ‘φασούλι – φασούλι γεμίζει το σακούλι’ και  βάζουμε τις καταθέσεις μας στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο του χωριού ή της κωμοπόλεώς μας για να έχει το κράτος να δανείζει και να δημιουργεί πρόοδο και ανάπτυξη».

www.politis-news.com


Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...