Επανάσταση θα φέρει η εξέλιξη του τεστ ΠΑΠ - Θα μπορεί να ανιχνεύει ακόμα και 3 διαφορετικούς γυναικείους καρκίνους

Η εξέλιξη του γνωστού τεστ ΠΑΠ θα μπορεί να ανιχνεύει ακόμα και 3 διαφορετικούς γυναικείους καρκίνους, εκτός δηλαδή απ’ του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Το απλό τεστ που αναπτύσσεται από ειδικούς του Κέντρου για τον Καρκίνο Kimmel του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη αναμένεται να είναι σχετικά φθηνό. Εκτιμάται ότι θα φέρει «επανάσταση» σε ό,τι αφορά την πρόληψη σημαντικών «εχθρών» της γυναικείας υγείας σώζοντας πολλές ζωές που σήμερα χάνονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καρκίνος των ωοθηκών αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς δεν δίνει συμπτώματα στα πρώτα του στάδια με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον αργά και να αποδεικνύεται θανατηφόρος στα δύο τρίτα των περιπτώσεων. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ευκολότερος στην ανίχνευση αλλά παρόλα αυτά μετρά αρκετά θύματα κάθε χρόνο.

Πως θα γίνεται το νέο τεστ

Το νέο επίτευγμα βασίζεται στην επιτυχία του τεστ Παπ το οποίο εντοπίζει ανωμαλίες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (της εισόδου δηλαδή προς τη μήτρα). Σύμφωνα με τους ειδικούς το τεστ Παπ η διεξαγωγή του οποίου δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά συστήνεται να γίνεται στις γυναίκες 25 ως 49 ετών κάθε τρία χρόνια και στη συνέχεια κάθε πέντε χρόνια ως την ηλικία των 65 ετών. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το τεστ Παπ έχει μειώσει τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά τρία τέταρτα. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Οι ερευνητές από τη Βαλτιμόρη εντόπισαν μη φυσιολογικά γονίδια σε συγκεκριμένους τύπους καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια εξέτασαν δείγματα επιχρίσματος που είχε ληφθεί από τον τράχηλο της μήτρας γυναικών αναζητώντας καρκινικά κύτταρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν «δραπετεύσει» από τις ωοθήκες ή το ενδομήτριο και να έχουν φθάσει ως τον τράχηλο της μήτρας.

Έρχεται σε μια δεκαετία

Όπως φάνηκε, η μέθοδος είχε επιτυχία της τάξεως του 100% σε ό,τι αφορούσε την ανίχνευση του καρκίνου του ενδομητρίου. Τα ποσοστά επιτυχίας στην ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών ήταν πιο χαμηλά και έφθαναν το 40%. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν καρκίνους τόσο σε πρώιμο όσο και σε προχωρημένο στάδιο. Μπορεί το ποσοστό που αφορά τον καρκίνο των ωοθηκών να φαίνεται σχετικά χαμηλό ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα εξέταση προσφέρει μια ευκαιρία εντοπισμού καρκίνων των ωοθηκών οι οποίοι σήμερα θα εντοπίζονταν μόνο όταν θα ήταν πλέον σε προχωρημένο στάδιο.

Επιπροσθέτως το τεστ δεν έδωσε ψευδώς θετικά αποτελέσματα, γεγονός σημαντικό. Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» οι δημιουργοί του τεστ σημειώνουν ότι ο εντοπισμός περισσότερων γονιδίων-«κλειδιών» αναμένεται να οδηγήσει και σε καλύτερα ποσοστά αποτελεσματικότητας της εξέτασης.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται περισσότερες μελέτες συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών μεγάλου εύρους προτού το τεστ PapGene, όπως ονομάζεται, να βγει στην αγορά. Εκτιμάται ότι θα παρέλθει τουλάχιστον μια δεκαετία προτού να είναι ευρέως διαθέσιμο. Σε κάθε περίπτωση, εάν το τεστ κυκλοφορήσει, οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει να διεξάγεται εφ’όρου ζωής και όχι μέχρι τα 65 έτη προκειμένου να μπορεί να «συλλαμβάνει» και τις τρεις μορφές καρκίνου.

http://www.typosthess.gr

Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...