Πότε η επιδείνωση της ασθένειας του εργαζόμενου μπορεί να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα;

Πότε η επιδύνωση της ασθένειας του εργαζόμενου μπορεί να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα;
Ατύχημα από ένα βίαιο συμβάν, είναι και η σωματική βλάβη, η οποία επήλθε από αιφνίδιο και απρόβλεπτο εξωτερικό αίτιο μη οφειλόμενο σε οργανική ή παθολογική προδιάθεση του παθόντα (εργαζόμενου).

Έτσι δεν αποτελεί ατύχημα από βίαιο συμβάν αυτό που συνέβη μεν κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή την εκτέλεσή της, κάτω όμως από συνηθισμένους όρους και περιστάσεις ,που συμφωνήθηκαν με τη σύναψη της σύμβασης εργασίας και είναι αλληλένδετοι με τη φύση της αναληφθείσας εργασίας, χωρίς να μεσολαβήσει έκτακτο και εξωτερικό αίτιο που να συντέλεσε αποφασιστικά σε αυτό.

Αντίθετα αποτελεί εργατικό ατύχημα η μετά την εκδήλωση νόσου (ασθένειας) του εργαζόμενου, εξακολούθηση παροχής της ίδιας εργασίας που πρόσφερε υπό κανονικές συνθήκες ο εργαζόμενος, εφόσον η παροχή αυτής της εργασίας αποτελεί την πρόσφορη αιτία που επιδείνωσε τη νόσο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 288 και 662 Α.Κ, επιβάλλεται στον εργοδότη η εκπλήρωση των υποχρεώσεών του που πηγάζουν από τη σύμβαση εργασίας σύμφωνα με την καλή πίστη και ιδιαίτερα η ρύθμιση της εργασίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζόμενου.

Κατά συνέπεια η εξακολούθηση της ίδιας εργασίας μετά την εξασθένηση των δυνάμεων του εργαζόμενου δημιουργεί συνθήκες, οι οποίες παρόλο που ήταν προηγουμένως κανονικές, γίνονται μετά τον κλονισμό της κατάστασης της υγείας του εργαζόμενου ασυνήθιστες και εξαιρετικές, δηλαδή συνιστούν πλέον βίαιο συμβάν.

 Βασίλης Τραϊανόπουλος
Επιθ. Εργασιακών Σχέσεων


Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...