Πως βγαίνουν οι δύσκολοι λεκέδες;

Κερί.
Ξεκολλήστε το περισσότερο στεγνό κερί, με την λάμα ενός μαχαιριού. Εάν το κερί έχει γλιστρήσει ανάμεσα στις ίνες του υφάσματος, βάλτε το κομμάτι με το κερί ανάμεσα σε δύο φύλλα άσπρο απορροφητικό χαρτί και σιδερώστε το με μέτριο σίδερο, αλλάζοντας το χαρτί, όποτε εμποτίζεται με κερί. Τελειώστε πλένοντας το ύφασμα, για να φύγουν τα μικροϋπολείμματα.

Κόλα (αναψυκτικά).
Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, αρκεί να περάσετε τον λεκέ από αναψυκτικό τύπου κόλα, με ένα μίγμα ίσων ποσοτήτων νερού και οινοπνεύματος και μετά να πλύνετε το ρούχο κανονικά με απορρυπαντικό.

Κόλλα.
Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, η λευκή κόλλα διαλύεται εύκολα με το πλύσιμο. Δυστυχώς όμως, οι πιο δυνατές κόλλες δεν φεύγουν.

Κοκκινάδι.
Στα ανθεκτικά υφάσματα, τρίψτε με αιθέρα, ή οινόπνευμα, ή με τριχλωροαιθυλένιο. Εάν το ύφασμα είναι πιο ευαίσθητο, καλύψτε τον λεκέ με λίγο βούτυρο, τρίψτε τον ελαφρά και πλύνετε το ρούχο με νερό και σαπούνι.

Κρασί κόκκινο.
Εάν το ύφασμα είναι άσπρο, ρίξτε άσπρο κρασί, ή αεριούχο νερό, πριν το πλύνετε στο πλυντήριο και το ξεβγάλετε με νερό το οποίο περιέχει αμμωνία. Τα συνθετικά υφάσματα πλένονται με κρύο νερό και λίγη αμμωνία. Μην καλύπτετε ποτέ τον λεκέ με αλάτι: το χλωριούχο νάτριο μπορεί να κάνει τρύπες στο ύφασμα, μετά από πολλαπλά πλυσίματα.

Λίπος.
Το λίπος βγαίνει τις περισσότερες φορές με τριχλωροαιθυλένιο, ή βενζίνη. Βάλτε επάνω στον λεκέ, ένα από τα προϊόντα αυτά (εκτός και εάν πρόκειται για μαλλί, ή μετάξι) και ρίξτε επάνω λίγο ταλκ. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά βουρτσίστε το προσεκτικά.

Μαρκαδόρος.
Οι λεκέδες από μαρκαδόρο, εξαφανίζονται από όλα τα υφάσματα, με λίγο καθαρό οινόπνευμα. Στην συνέχεια, πλένετε το ρούχο, για να ζωντανέψουν και πάλι τα χρώματά του.

Μαρμελάδα.
Σε βαμβακερό, ή συνθετικό ύφασμα, ρίξτε αεριούχο νερό στον λεκέ και αφήστε το να δράσει μερικά λεπτά. Για τους λεκέδες από κόκκινα, ή μοβ φρούτα, καθαρίζετε τον λεκέ με κρύο νερό και μετά ξεβγάζετε το ρούχο με νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγη αμμωνία.

Μελάνι.
Το μελάνι βγαίνει από τα περισσότερα υφάσματα, με χλιαρό γάλα. Στην συνέχεια, πρέπει να πλύνετε το ρούχο, για να φύγει η λιπαρή ουσία. Στα βαμβακερά, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού.

Μούχλα.
Μουλιάστε το ρούχο σε νερό και άφθονο ξύδι ή, εάν το ύφασμα αντέχει, με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει χλωρίνη, ή οξυζενέ.

http://scorpio71.blogspot.gr

Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...