Καθαρά Δευτέρα - Παράδοση και ευκαιρία για ξέσκασμα!!!


Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής πριν τον ερχομό του Πάσχα. Είναι η τελευταία ημέρα της Αποκριάς και λέγεται Καθαρά Δευτέρα γιατί για τους Χριστιανούς σημαίνει «κάθαρση» σωματική αλλά και πνευματική. 
Η παράδοση θέλει την ημέρα αυτή να καταναλώνεται λαγάνα, (άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται μόνο εκείνες τις ημέρες), χαλβάς, ταραμοσαλάτα, φασολάδα, τουρσί και διάφορα άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Γενικότερα ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας και η έξοδος στην εξοχή λέγονται Κούλουμα. Για την ετυμολογία του ονόματος υπάρχουν πολλές απόψεις. Κατά μερικούς προήλθε από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, υποδηλώνοντας έτσι το πολύ "φαγοπότι" με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς.
Τα κούλουμα γιορτάζονται σε όλες της περιοχές της Ελλάδας με διάφορους τρόπους και έθιμα, αλλά το κοινό χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο φαγοπότι και το κέφι που επικρατεί στις παρέες. Σε κάποιες περιοχές, επικρατεί το έθιμο να «καθαρίζουν» την ημέρα αυτή ότι έχει απομείνει από κρεατικά και μη νηστίσιμα φαγητά των προηγούμενων ημερών.

Απαραίτητο στοιχείο του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού, που συμβολίζει   και τον ερχομό της Άνοιξης. Παλιότερα η κατασκευή του χαρταετού από τους πιτσιρικάδες και όχι μόνο, αποτελούσε «ιεροτελεστία», μια διαδικασία η οποία ξεκινούσε αρκετές ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, με την εξεύρεση των κατάλληλων καλαμιών, την παρασκευή της αλευρόκολλας, το φτιάξιμο πολύχρωμων ουρών, το ζύγισμα και τις απαραίτητες δοκιμές, ώστε το αυτοσχέδιο κατασκεύασμα να είναι «ετοιμοπόλεμο» για ανταγωνισμό την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και τις επόμενες μέρες.  Τότε η χαρά ήταν όλη δική σου και διπλή, της κατασκευής και του πετάγματός του χαρταετού. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, με τους έτοιμους αετούς να κατακλύζουν τους δρόμους ενώ για τα περισσότερα παιδιά η γνωριμία με τον χαρταετό γίνεται μέσω του internet.

Ξεχάστε λοιπόν για λίγο τις έγνοιες και τις σκοτούρες, βρεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και απολαύστε την ημέρα αυτή, σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά μας "κλέβουν" το χαμόγελο, με σύμμαχο την πλούσια  παράδοσή μας και  τον καιρό, που μάλλον θα μας κάνει το χατίρι να είναι καλός την Καθαρά Δευτέρα.

Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...