Συμβουλές σε μεσήλικες που αναζητούν εργασία

Εργαζόμενοι μέσης ηλικίας βρέθηκαν πρόσφατα στη θέση να αναζητούν ξανά εργασία. Η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι λεγόμενοι «baby-boomers» (όσοι γεννήθηκαν την εποχή της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης) αποτελούν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού.
Δεν είναι ποτέ εύκολο να χάσει κανείς τη δουλειά του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους σαραντάχρονους και πενηντάχρονους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και για όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Πέραν της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και των άδικων στερεοτύπων, ορισμένες φορές οι μεσήλικοι αιτούντες εργασία αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις από ό,τι οι νεότεροι.
Προσπαθήστε να μην περιορίζεστε στις αρνητικές πλευρές και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας.
Εάν θεωρείτε ότι είστε υπερκαταρτισμένοι, «πουλήστε» τα προσόντα σας ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών. Αφού συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την εταιρεία και τη συγκεκριμένη θέση, πρέπει να φανταστείτε πώς μπορείτε να ταιριάξετε πλήρως τα προσόντα με τις απαιτήσεις της θέσης.
· Βεβαιωθείτε ότι έχετε αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα προσόντα σας, αντιστοιχίζοντάς τα με κάθε ένα από τα κριτήρια που αναφέρονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας.
· Προβάλετε την προϋπηρεσία σας ως πλεονέκτημα για τη συμβολή σας στην εταιρεία.
· Υπογραμμίστε το γεγονός ότι η εταιρεία θα επωφεληθεί από την πρόσληψη υπαλλήλου με πολυετή πείρα και τονίστε τις ακόλουθες δεξιότητες: ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και εργασίας στο πλαίσιο ομάδας, δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας καθώς και εξαιρετικές σχέσεις με τους πελάτες.
Επικρατεί η άποψη ότι οι μεσήλικες εργαζόμενοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όσο οι νεότεροι συνάδελφοί τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποδείξετε ότι γνωρίζετε τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως παραδείγματος χάριν χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατηρώντας ιστολόγιο. Οι διαδικτυακοί τόποι Facebook, Twitter και LinkedIn αποτελούν χρήσιμα μέσα για να προβάλετε το προφίλ σας και να έρθετε σε επαφή με εργοδότες και εταιρείες προσλήψεων.
Σήμερα, πολλοί εργοδότες στις συνεντεύξεις θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που έχουν χειριστεί οι υποψήφιοι συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα «στην προηγούμενή σας θέση, είχατε ποτέ διαφωνία με συνάδελφό σας και πώς χειριστήκατε το πρόβλημα;» Η απάντησή σας πρέπει να είναι σύντομη και συγκεκριμένη αντί να περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες εμπειρίες σας, καθώς ο εξεταστής μπορεί να αισθανθεί ότι κατακλύζεται από υπερβολικές πληροφορίες.
Η συνέντευξη μπορεί να πραγματοποιείται από νεότερο σε ηλικία εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να διστάσει να υποβάλει ένα βασικό και σημαντικό ερώτημα: δεν θα ήταν ταπεινωτικό για εσάς να προσληφθείτε σε θέση η οποία θεωρείται από πολλούς κατώτερη των προσόντων σας και όπου οι προϊστάμενοί σας είναι νεώτερης ηλικίας; Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια ερώτηση, είτε τεθεί είτε όχι. Είναι δυνατόν να δοθεί έμμεση απάντηση με την τήρηση θετικής στάσης σε όλες τις απαντήσεις σας σχετικά με την προς πλήρωση θέση και την καταλληλότητα της υποψηφιότητάς σας.
Επίσης, οι σύμβουλοι του EURES μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με την επανένταξη στην αγορά εργασίας καθώς και τις ευκαιρίες απασχόλησης που ταιριάζουν στο προφίλ σας. Οι σύμβουλοι του EURES παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική κινητικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η ιδανική για εσάς δουλειά μπορεί να σας περιμένει σε κάποιο μέρος της Ευρώπης!


Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...