"Πιθανό το πλήγμα σε μεγαλοκαταθέτες στο μέλλον"

Οι μεγαλοκαταθέτες των τραπεζών είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα, με βάση τον υπό σχεδιασμό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών, τόνισε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, Olli Rehn, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυπριακό μοντέλο διάσωσης ήταν ξεχωριστό.

«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας», δήλωσε ο Rehn σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο φινλανδικό δίκτυο YLE.

«Αλλά υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία, πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πάντα ασφαλείς», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια οδηγία αυτή τη στιγμή για την ασφάλεια των τραπεζών, η οποία θα ενσωματώνει το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών, στη νομοθεσία των κρατών-μελών.

Ο Rehn δήλωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει νέα δράση για να βοηθήσει στην τόνωση της πληγείσας από την ευρωζώνη οικονομίας. Πρόσθεσε δε ότι το υψηλό κόστος χρηματοδότησης για τις εταιρείες, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

«Επομένως, η συζήτηση της ΕΚΤ την Πέμπτη για τα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα είναι πολύ σημαντική καθώς η ΕΚΤ ίσως έχει ένα ρόλο στο να κάνει πιο εύκολη την κατάσταση», δήλωσε ο Rehn.

Πηγή:www.capital.gr

Αν σας άρεσε,πατήστε

Κοινοποιήστε το

Στο Google+

Μπείτε στη παρέα του Αλητάκου, απλά πατώντας "like"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...